Borászatunk tervezési fázisa 2018-ban kezdődött el és a tényleges kivitelezés 2019 februárjában indult meg.
Első perctől fogva a cél a minőségi borkészítés volt, így a Reduktív* technológia mellett tettük le a voksunkat,
ezt figyelembe véve választottuk ki gépeinket is.
Saját magunk szüretelünk, ezért teljes mértékben tudjuk szabályozni a szedés idejét, a leszedett mennyiséget. Ez azt eredményezi, hogy a leszedett szőlő
maximum 3-4 órán belül hűtött, kezelt mustként készen várja a tisztítást, mely flotálási technikával zajlik.
Az első körben megvalósult beruházás kapacitása idén elérte a korlátait, ezért a 2021-es szüretre tervezünk egy nagyobb kapacitás bővítést, így a termőre forduló szőlőterületeink folyamatosan összhangban lesznek a borászati kapacitással.
Természetesen dolgozunk azon is, hogy kialakuljon egy stabil vevőkörünk, keressük lehetőségeket belföldön és külföldön is egyaránt.
*Mi is ez a reduktív technológia?
Egyszerűen fogalmazva az oxidatív eljárás ellentéte, vagyis a levegő kizárásával, az oxidatív folyamatok mellőzésével készített bor. (A borkészítés lényegi eleme a must kierjesztése borrá.)
Ez természetesen egy hordóban (a hordó dongái között bejut a levegő, lásd mikro oxidáció) nem igazán mehet végbe, ezért az esetek többségében acéltartályban játszódik a folyamat.
A reduktív eljárás lényege, hogy a gyümölcsben lévő elsődleges aromákat megőrizzük a borban. A must erjedése során hő keletkezik, így akár 40 fokra is felhevülhet.
Ebben a környezetben viszont a friss illat és a gyümölcsös aromák elvesznek. Ennek elkerülése érdekében dupla falú acéltartályokban történik az erjesztés,
amelyet egy hűtő berendezés folyamatosan kontroll alatt tart és nem engedi 15-18 foknál magasabbra emelkedni.
A mustnak azonban élesztőgombákra van szüksége, hiszen ezek az igen hasznos organizmusok alakítják a mustban lévő cukrot alkohollá.
Az élesztőgombák a boros pincékben élnek évtizedek vagy évszázadok óta, azonban a XXI. századi tudomány már lehetővé teszi, hogy az adott bornak legmegfelelőbb élesztőt (ezek a fajélesztők) kiválasszuk és irányítottan erjesszük a bort.
Vagyis nem bízzák a véletlenre, hogy milyen bor készüljön.